Kysy IMODIUM® -valmisteesta

Ripuli on yleinen vaiva, mutta sen syytä ei aina tiedetä.

IMODIUM® on auttanut miljoonia ripulista kärsiviä lähes 40 vuoden ajan. Tänä aikana meille on kertynyt paljon tietoa ripulista, sen aiheuttajista ja oireista sekä etenkin sen hoidosta. Tässä osiossa vastaamme joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Jos sinulla on kysyttävää valmisteistamme, tutustu ensin usein kysyttyihin kysymyksiin.

1. Mitä ripuli on?

Kun ruoansulatuskanavan toimintarytmi on normaali, ruoka ja neste siirtyvät säännöllisesti mahalaukusta ohutsuoleen, missä ruoka pilkkoutuu ja sen ravintoaineet ja valtaosa nesteestä imeytyvät elimistöön. Sulamaton ruokamassa ja loput nesteestä siirtyvät paksusuoleen, jossa elimistöön imeytyy lisää vettä. Loppu poistuu ulosteen mukana.
Jos ohutsuolen tai paksusuolen solut ärtyvät, suolen rauhallinen, säännöllinen toiminta voi muuttua yliaktiiviseksi. Tällöin tärkeät suolat ja nesteet kulkevat liian nopeasti paksusuolen läpi eivätkä ehdi imeytyä elimistöön.
Ulosteet muuttuvat löysiksi tai vetisiksi, eli kyseessä on ripuli.

2. Mistä ripuli johtuu?

Äkillinen ja odottamaton lyhytkestoinen ripuli on yleistä.

Tässä on joitakin yleisiä ripulin aiheuttajia:

 • Bakteeri- tai virusinfektiot (mm. norovirus, turistiripuli)
 • Ruoka-allergia tai -intoleranssi
 • Raskaan tai mausteisen ruoan liiallinen syöminen
 • Liiallinen alkoholinkäyttö
 • Stressi
 • Ärtyvän suolen oireyhtymä
 • Kuukautiset

Ripuli menee yleensä ohi muutamassa päivässä, mutta se voi kestää pidempäänkin. Useimmilla ripulia on vain silloin tällöin, mutta joillakin se toistuu useammin. Tutkimuksen mukaan jopa 16 prosentilla väestöstä on usein toistuvaa ripulia (vähintään 4 kertaa vuodessa).1 Pitkäkestoinen tai sinnikkäästi toistuva ripuli voi johtua perussairaudesta, joten asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

1Lähde: Imodium Nordics U&A 2011, Incite Marketing Planning

3. Onko IMODIUM® ilman reseptiä saatava itsehoitolääke?

IMODIUM® tabletti, pehmeä kapseli, suussa hajoava tabletti sekä IMODIUM® Plus ovat itsehoitolääkkeitä. IMODIUM® ‑valmisteita saa apteekista.

4. Pitäisikö ripulin antaa parantua itsestään?

Monien mielestä ripulin kannattaa antaa parantua itsestään, jotta bakteerit ja toksiinit poistuvat sen myötä elimistöstä. Ripuli ei kuitenkaan johdu aina bakteeri- tai virusinfektiosta, vaan monista muistakin syistä. Monet tekijät voivat häiritä ruoansulatuskanavan herkkää tasapainoa. Jos neste imeytyy suolistosta hiukankin tavallista huonommin, tämä voi aiheuttaa ripulia. Ripuli on itse asiassa oire ruoansulatuskanavan herkän tasapainon häiriöstä eikä suinkaan elimistön puolustusmekanismi. Immuunijärjestelmä huolehtii infektion torjunnasta, joten ripulin ei tarvitse antaa parantua itsestään. Miksi siis kärsiä oireista, joita voi hoitaa? Ripulia kannattaa hoitaa. IMODIUM® auttaa pysäyttämään ripulin nopeasti.

5. Voinko käyttää IMODIUM® -valmisteita raskauden tai imetyksen aikana?

IMODIUM® -valmisteita ei suositella käytettäväksi raskauden ja imetyksen aikana. Jos kuitenkin kärsit ripulista, muista riittävä juominen, terveellinen ruokavalio ja lepo. Jos asia huolestuttaa, käänny lääkärin puoleen.

6. Voiko lapseni käyttää IMODIUM® -valmisteita?

IMODIUM® - valmisteita ei saa itsehoidossa käyttää alle 12-vuotiaille lapsille. Lapsille voi kehittyä nestehukka nopeammin kuin aikuisille, joten alle 12-vuotiaille lapsille suositellaan juomajauheita nestetasapainon säätelyyn. Ota yhteyttä lääkäriin, jos lapsen ripuli kestää yli 48 tuntia tai olet muutoin huolissasi lapsen hyvinvoinnista.

7. Hoitaako nestetasapainon säätelyyn tarkoitetut juomat ripulia?

Nestetasapainon säätelyyn tarkoitetut juomat korvaavat elimistön menettämää nestettä ja elektrolyyttejä sekä ehkäisevät nestehukkaa, mutta ne eivät lievitä ripulin oireita. Voit kuitenkin käyttää IMODIUM® -valmisteita yhdessä niiden kanssa ripulin pysäyttämiseksi.

8. Aiheuttaako IMODIUM® aina ummetusta?

IMODIUM® -valmisteen vaikuttava aine on loperamidi. Se toimii yhteistyössä elimistön kanssa lievittämällä ripulia ja auttamalla palauttamaan elimistön normaalin rytmin hidastamalla ruoansulatuksen toiminnan normaaliksi. Toisin kuin yleisesti ajatellaan, ripulilääkkeet kuten IMODIUM® eivät estä ulosteiden kulkua suolistossa. Kun lääkettä käytetään oikein, ummetus aiheuttaa harvoin ongelmia. Kliinisissä IMODIUM® -tutkimuksissa alle 3 % käyttäjistä on raportoinut haittavaikutuksena ummetusta. Ripulijakson jälkeen suoli on joka tapauksessa tyhjä, ja suoliston normaalin toiminnan palaaminen voi viedä aikaa.

9. Miksi ripuli iskee lomalla?

Turistiripuli voi johtua monista eri syistä, esim. taudinaiheuttajien saastuttaman ruoan syömisestä tai vieraista taudinaiheuttajista, joita vastaan elimistö ei osaa puolustautua. Turistiripuli on hyvin yleistä ja voi pahimmillaan pilata koko loman. IMODIUM® -valmiste on hyvä ottaa mukaan matkalle. IMODIUM® suussa hajoavat tabletit ovat erityisen käteviä matkoilla, sillä ne liukenevat kielen päältä nopeasti, ja vettä ei tarvita.

10. Jos syön tai juon paljon, minulle tulee usein ripuli. Miksi?

Liiallinen syöminen tai juominen voi häiritä ruoansulatuskanavan toimintaa ja aiheuttaa ripulia. Pyri siis syömään kohtuullisesti ja vältä liian suuria ruokamääriä. Jos ripulia kuitenkin esiintyy, IMODIUM® lievittää oireita nopeasti ja auttaa palauttamaan elimistön normaalin rytmin.

Tietyt tavat voivat häiritä ruoansulatuskanavan toimintaa. Vältä:

 • Liian nopea syöminen – kestää 20 minuuttia ennen kuin aivot saavat viestin siitä, että maha on täynnä. Kun syö hitaammin, syö vähemmän, ja elimistöllä on vähemmän sulatettavaa.
 • Ruoan hotkiminen – hotkiessa ihminen nielee ilmaa, mikä voi aiheuttaa ilma- ja ruoansulatusvaivoja.
 • Liian runsas rasvaisten tai mausteisten ruokien syöminen tai liiallinen alkoholinkäyttö.
 • Suurten, raskaiden aterioiden syöminen – näiden sulattaminen vie aikaa ja rasittaa elimistöä.
 • Yömyöhään syöminen – ruoansulatus on hitaimmillaan illalla. Pyri syömään päivän viimeinen ateria viimeistään 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
11. Minulla on ripulin yhteydessä vatsan kouristelua, pingotusta ja ilmavaivoja. Miten voin hoitaa näitä oireita?

Joillakin ripuliin liittyy epämiellyttävää vatsan kouristelua, ilmavaivoja tai vatsan pingotusta, jotka johtuvat ilman kertymisestä suolistoon. IMODIUM® Plus -tabletit hoitavat ripulioireiden lisäksi myös näitä epämiellyttäviä oireita.

12. Minua nolottaa pyytää ripulilääkkeitä. Mitä teen?

Ripuli vaikuttaa sekä kehoon että mieleen, ja ripulilääkityksen pyytäminen voi nolottaa. Ripuli on kuitenkin yksi yleisimmistä vaivoista, joiden hoidossa farmaseutit neuvovat. Jopa 19 prosentilla väestöstä on toistuvaa ripulia. Farmaseutti osaa koulutuksensa ansiosta ehdottaa sinulle parasta mahdollista hoitoa.

13. En pidä tablettien nielemisestä. Mitä hoitoa voisin käyttää?

IMODIUM® suussa hajoavat tabletit liukenevat nopeasti kielen päältä. Tabletteja ei tarvitse niellä, eikä niitä tarvitse ottaa veden kera.

14. Ostin IMODIUM® -valmisteen, mutta hukkasin pakkausselosteen. Saanko jostakin uuden?

Pakkausseloste löytyy internetistä verkko-osoitteesta www.laakeinfo.fi.

15. En tiedä, mistä toistuva ripulini johtuu. Mitä teen?

Useimmilla on ripulia silloin tällöin, mutta joillakin se toistuu tavallista useammin. Toistuva tai pitkäkestoinen ripuli voi johtua perussairaudesta, joten asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Jokaisen tilanne on yksilöllinen, ja toistuvan ripulin syytä voi olla vaikea selvittää. Joillakin kyseessä voivat olla syömistottumukset tai ruokaintoleranssi eli se, että vatsa ei siedä tiettyjä ruokia. Toisilla kuukautiset tai ärtyvän suolen oireyhtymä voivat aiheuttaa ripulia. Jotkut taas reagoivat vatsallaan kiireisen, nykyaikaisen elämäntyylin aiheuttamaan stressiin. On hyvä tietää, mistä elimistön reaktiot johtuvat, jotta osaa hoitaa oikein.

16. Mikä norovirus on?

Norovirus on ruoansulatuskanavan sairauksien yleinen syy ja aiheuttaa usein ripulia. Norovirus tarttuu erittäin helposti ja voi levitä nopeasti, ellei käsiä pestä säännöllisesti. Norovirusripulin oireita voidaan hoitaa IMODIUM® -valmisteilla.