Kysy IMODIUM® -valmisteesta

Ripuli on yleinen vaiva, mutta sen syytä ei aina tiedetä.

IMODIUM® on auttanut miljoonia ripulista kärsiviä yli 40 vuoden ajan. Tänä aikana meille on kertynyt paljon tietoa ripulista, sen aiheuttajista ja oireista sekä etenkin sen hoidosta. Tässä osiossa vastaamme joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin.

 

Jos sinulla on kysyttävää valmisteistamme, tutustu ensin usein kysyttyihin kysymyksiin.

1. Mitä ripuli on?

Ripulissa uloste on löysää ja vetistä, ja ulostamiskertoja on useammin kuin normaalisti. Monet kärsivät ripulista aika ajoin, ja se voi tehdä olon tukalaksi ja epämiellyttäväksi(1).

(1) https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/diarrhoea

2. Mistä ripuli johtuu?

Äkillinen ja odottamaton lyhytkestoinen ripuli on yleistä.

Tässä on joitakin yleisiä ripulin aiheuttajia:

  • Bakteeri- tai virusinfektiot (mm. norovirus, turistiripuli)
  • Ruoka-allergia tai -intoleranssi
  • Raskaan tai mausteisen ruoan liiallinen syöminen
  • Liiallinen alkoholinkäyttö
  • Stressi
  • Ärtyvän suolen oireyhtymä
  • Kuukautiset

Ripuli menee yleensä ohi muutamassa päivässä, mutta se voi kestää pidempäänkin. Useimmilla ripulia on vain silloin tällöin, mutta joillakin se toistuu useammin. Tutkimuksen mukaan jopa 16 prosentilla väestöstä on usein toistuvaa ripulia (vähintään 4 kertaa vuodessa).1 Pitkäkestoinen tai sinnikkäästi toistuva ripuli voi johtua perussairaudesta, joten asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

1Lähde: Imodium Nordics U&A 2011, Incite Marketing Planning

3. Onko IMODIUM® ilman reseptiä saatava itsehoitolääke?

IMODIUM® tabletti, pehmeä kapseli, suussa hajoava tabletti sekä IMODIUM® Plus ovat itsehoitolääkkeitä. IMODIUM® ‑valmisteita saa apteekista.

4. Pitäisikö ripulin antaa parantua itsestään?

Usein ripuli paranee itsestään, mutta hoitamaton ripuli voi pidentää ripulista aiheutuvaa epämukavuutta ja haittaa jokapäiväisessä elämässä(1). Julkaistun tiedon mukaan akuutin ripulin hoitaminen loperamidilla lyhentää ripulioireiden kestoa 61 % plaseboon verrattuna(2).

Jos ripuli on rajua, ulosteessa on verta tai jos oireet jatkuvat yli 48 tuntia, on mentävä lääkäriin ennen itsehoitolääkkeiden, kuten IMODIUM®-tablettien, käyttöä.

(1) Wingate D, et al. Aliment Pharmacol Ther. 2001;15:773−782.
(2) Hanauer S, et al. Curr Med Res Opin. 2007;23(5):1033-1043.

5. Voinko käyttää IMODIUM® -valmisteita raskauden tai imetyksen aikana?

IMODIUM® -valmisteita ei suositella käytettäväksi raskauden ja imetyksen aikana. Jos kuitenkin kärsit ripulista, muista riittävä juominen, terveellinen ruokavalio ja lepo. Jos asia huolestuttaa, käänny lääkärin puoleen.

6. Voiko lapseni käyttää IMODIUM® -valmisteita?

IMODIUM® - valmisteita ei saa itsehoidossa käyttää alle 12-vuotiaille lapsille. Lapsille voi kehittyä nestehukka nopeammin kuin aikuisille, joten alle 12-vuotiaille lapsille suositellaan juomajauheita nestetasapainon säätelyyn. Ota yhteyttä lääkäriin, jos lapsen ripuli kestää yli 48 tuntia tai olet muutoin huolissasi lapsen hyvinvoinnista.

7. Hoitaako nestetasapainon säätelyyn tarkoitetut juomat ripulia?

Nestetasapainon säätelyyn tarkoitetut juomat korvaavat elimistön menettämää nestettä ja elektrolyyttejä sekä ehkäisevät nestehukkaa, mutta ne eivät lievitä ripulin oireita. Voit kuitenkin käyttää IMODIUM® -valmisteita yhdessä niiden kanssa ripulin pysäyttämiseksi.

8. Aiheuttaako IMODIUM® aina ummetusta?

IMODIUM® -valmisteen vaikuttava aine on loperamidi. Se toimii yhteistyössä elimistön kanssa lievittämällä ripulia ja auttamalla palauttamaan elimistön normaalin rytmin hidastamalla ruoansulatuksen toiminnan normaaliksi. Toisin kuin yleisesti ajatellaan, ripulilääkkeet kuten IMODIUM® eivät estä ulosteiden kulkua suolistossa. Kun lääkettä käytetään oikein, ummetus aiheuttaa harvoin ongelmia. Kliinisissä IMODIUM® -tutkimuksissa alle 3 % käyttäjistä on raportoinut haittavaikutuksena ummetusta. Ripulijakson jälkeen suoli on joka tapauksessa tyhjä, ja suoliston normaalin toiminnan palaaminen voi viedä aikaa.

9. Miksi ripuli iskee lomalla?

Turistiripuli voi johtua monista eri syistä, esim. taudinaiheuttajien saastuttaman ruoan syömisestä tai vieraista taudinaiheuttajista, joita vastaan elimistö ei osaa puolustautua. Turistiripuli on hyvin yleistä ja voi pahimmillaan pilata koko loman. IMODIUM® -valmiste on hyvä ottaa mukaan matkalle. IMODIUM® suussa hajoavat tabletit ovat erityisen käteviä matkoilla, sillä ne liukenevat kielen päältä nopeasti, ja vettä ei tarvita.

10. Miksi saan ripulin, kun syön tai juon tiettyjä valmisteita?

Liikasyöminen voi aiheuttaa vatsakipua ja ripulia, kun keho yrittää sulattaa suuren määrän ruokaa.

Jotkut ihmiset kokevat tiettyjen ruokien ja juomien sekoittavan ruuansulatuksen ja aiheuttavan ripulia.

Mahdollisia ruokaan liittyviä ei-tarttuvia lyhytaikaisen ripulin aiheuttajia:

  • Ruoka-aineallergia
  • Liiallinen alkoholin juominen

Pitkäaikaisen ripulin aiheuttajia ovat esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), keliakia (elimistön vastareaktio gluteeniin), laktoosi-intoleranssi sekä muut vakavat terveydentilat. On hyvä olla yhteydessä lääkäriin, jos epäillään ruoka-aineallergiaa, yliherkkyyttä tai ripulia joka johtuu sairaudesta.

Lähteet: www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/diarrhoea#causes-of-diarrhoea

11. Minulla on ripulin yhteydessä vatsan kouristelua, pingotusta ja ilmavaivoja. Miten voin hoitaa näitä oireita?

Joillakin ripuliin liittyy epämiellyttävää vatsan kouristelua, ilmavaivoja tai vatsan pingotusta, jotka johtuvat ilman kertymisestä suolistoon. IMODIUM® Plus -tabletit hoitavat ripulioireiden lisäksi myös näitä epämiellyttäviä oireita.

12. Minua nolottaa pyytää ripulilääkkeitä. Mitä teen?

Ripuli vaikuttaa sekä kehoon että mieleen, ja ripulilääkityksen pyytäminen voi nolottaa. Ripuli on kuitenkin yksi yleisimmistä vaivoista, joiden hoidossa farmaseutit neuvovat. Tutkimuksen mukaan jopa 16 prosentilla väestöstä on usein toistuvaa ripulia (vähintään 4 kertaa vuodessa (1) ). Farmaseutti osaa koulutuksensa ansiosta ehdottaa sinulle parasta mahdollista hoitoa.

(1) Lähde: Imodium Nordics U&A 2011, Incite Market Planning

13. En pidä tablettien nielemisestä. Mitä hoitoa voisin käyttää?

IMODIUM® suussa hajoavat tabletit liukenevat nopeasti kielen päältä. Tabletteja ei tarvitse niellä, eikä niitä tarvitse ottaa veden kera.

14. Ostin IMODIUM® -valmisteen, mutta hukkasin pakkausselosteen. Saanko jostakin uuden?

Pakkausseloste löytyy internetistä verkko-osoitteesta www.laakeinfo.fi.

15. En tiedä, mistä toistuva ripulini johtuu. Mitä teen?

Useimmilla on ripulia silloin tällöin, mutta joillakin se toistuu tavallista useammin. Toistuva tai pitkäkestoinen ripuli voi johtua perussairaudesta, joten asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Jokaisen tilanne on yksilöllinen, ja toistuvan ripulin syytä voi olla vaikea selvittää. Joillakin kyseessä voivat olla syömistottumukset tai ruokaintoleranssi eli se, että vatsa ei siedä tiettyjä ruokia. Toisilla kuukautiset tai ärtyvän suolen oireyhtymä voivat aiheuttaa ripulia. Jotkut taas reagoivat vatsallaan kiireisen, nykyaikaisen elämäntyylin aiheuttamaan stressiin. On hyvä tietää, mistä elimistön reaktiot johtuvat, jotta osaa hoitaa oikein.

16. Mikä norovirus on?

Norovirus on vatsataudin yleinen aiheuttajavirus, jota esiintyy yleisimmin talvikuukausina. Se saa aikaan taudin, johon kuuluu oksentelua ja ripulia. Norovirus tarttuu ja leviää helposti. Paras tapa estää taudin leviämistä on käsien peseminen säännöllisesti saippualla ja vedellä.

Lähteet:
1) www.nhs.uk/conditions/norovirus/
2) www.bupa.co.uk/health-information/digestive-gut-health/gastroenteritis